Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Μπαμπάς-κόρη: μια σχέση αδυναμίας!

Μπαμπάς-κόρη: μια σχέση αδυναμίας!
Νίκη Ζαρκάδα




Γιατί η κόρη σου έχει αδυναμία στον πατέρα της; Γιατί νιώθεις καμιά φορά πως περισσεύεις; Και πως επηρεάζει ο μπαμπάς τις μελλοντικές σχέσεις του κοριτσιού;
“Η σχέση ανάμεσα στους μπαμπάδες και τις κόρες είναι μια ιδιαίτερη σχέση που κατά καιρούς έχει απασχολήσει ειδικούς και μελετητές”, λέει η Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος.

Θυμήσου τα δικά σου! Κι εσύ δεν είχες αδυναμία στον μπαμπά όταν ήσουν μικρή; Δεν τον περίμενες με προσμονή να γυρίσει από τη δουλειά και να σου δώσει λίγη σημασία; Ίσως μάλιστα να ζήλευες και λίγο τη μαμά σου...

 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

“Στην ηλικία των 3 έως 5 ετών το παιδί αρχίζει να εξαρτάται από τον γονείς του αντίθετου φύλου. Το κορίτσι συνδέεται περισσότερο με τον πατέρα, σύμφωνα με τη θεωρία της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του Freud (
σύμπλεγμα της Ηλέκτρας). Το μικρό κορίτσι επιθυμεί να υποκαταστήσει τη μητέρα της και να διεκδικήσει τον πατέρα της, μια ιδέα που σταδιακά εγκαταλείπεται”, εξηγεί η Νίκη Ζαρκάδα.

 
Πως νιώθει ο μπαμπάς;

“Πολλές φορές οι μπαμπάδες έρχονται σε
 αμηχανία καθώς δεν ξέρουν ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στις κόρες τους, ενώ με τα αγόρια φαίνεται να είναι περισσότερο εύκολο”, λέει η Ψυχολόγος.

 
Μπαμπάς, ο ήρωας της παιδικής μας ηλικίας

Πως φαντάζει ο μπαμπάς στα παιδικά κοριτσίστικα μάτια; Είναι ο πρώτος μας έρωτας; Και γιατί στις σχέσεις μας συνήθως αναζητούμε στοιχεία της λατρεμένης πατρικής φιγούρας;

Σύμφωνα με τη Νίκη Ζαρκάδα:
- Στο πρόσωπο του πατέρα, η κόρη βλέπει τον ιδανικό σύντροφο. Ο πατέρας, κατά την περίοδο της τρυφερής παιδικής και εφηβικής ηλικίας λειτουργεί ως πρότυπο, ικανό να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές σχέσεις του κοριτσιού, αλλά και τη σχέση της με τον εαυτό της. 
 
- Ο πατέρας, είναι αυτός που ερωτεύεται η κόρη στα πρώτα της χρόνια. Είναι αυτός που η μικρή τον έχει σαν πρότυπο και φαντάζεται τον δικό της άντρα κάπως έτσι.
 
-Στα κορίτσια η έλλειψη του πατέρα δημιουργεί διαστρεβλωμένη εικόνα για το αντρικό πρότυπο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου