Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Προετοιμάζοντάς το για τη σχολική του ηλικία!


Κυριακή, 1 Μαΐου 2011
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το νήπιό σας να μεταβεί ομαλά στη σχολική ηλικία; Υπάρχουν τρόποι για να το κάνουμε λίγο να εξοικειωθεί με... το διάβασμα και με τις τεχνικές εκμάθησης της ανάγνωσης; Οι ειδικοί απαντούν ότι αρκούν πέντε μικρά τρικ, που μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το παιδί σας όσο το δυνατόν καλύτερα για το σχολείο!

Διαβάστε του

Κανόνας απαράβατος και αποτελεσματικός. Διαβάζοντάς τους από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, βασικά και πρώτιστα τους εμφυσάτε την αγάπη στο βιβλίο. Παράλληλα, άθελά σας, τους μαθαίνετε πώς να διαβάζουν ένα βιβλίο, από την αρχή ως το τέλος, προσέχοντας τις εικόνες, τις λέξεις, βρίσκοντας τα βαθύτερα νοήματα και φυσικά προστατεύοντας τα βιβλία από τυχόν φθορές!

Παίξτε με τις ομοιοκαταληξίες

Πείτε του λέξεις και ζητήστε του να σας πει και εκείνο, μία ή και παραπάνω λέξη με την ίδια κατάληξη! Δώστε του παραδείγματα! Κάντε του και ένα αυτοσχέδιο ποιηματάκι, αν τα καταφέρετε. Ξεκινήστε με το «πι πι το παπί» και προχωρήστε με δυσκολότερες.

Πηγαίνετε βόλτα στο βιβλιοπωλείο

Αφιερώστε τουλάχιστον ένα απόγευμα τον μήνα για να επισκεφτείτε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο! Αφήστε να περιηγηθεί στο όροφο με τα παιδικά συγγράμματα και ζητήστε του να διαλέξει τι θέλει να του πάρετε για να το διαβάσετε!

Μιλήστε του για ό,τι βλέπετε

Τα παιδιά αποτυπώνουν ευκολότερα τις εικόνες και τα βοηθάει πολύ να τις συνδυάζουν με τις περιγραφές σας. Ακόμα και όταν είναι πολύ μικρά, εσείς να επιμένετε να λέτε την ονομασία κάθε αντικειμένου που το περιβάλλει! Τραπέζι, πόρτα, καρέκλα, χερούλι… κλπ! Αν θέλετε, γράφτε τα σε post it και κολλήστε τα πάνω σε κάθε αντικείμενο!

Επιμείνετε να σας μιλάει

Κάθε φορά που του διαβάζετε μία ιστορία, ζητήστε του να σας την επαναλάβει! Ενθαρρύνετε το να μάθει να εκφράζεται και μην το αποπαίρνεται, αν δεν τα καταφέρνει!
Αναρτήθηκε από tromaktiko στις 6:43 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου