Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η αυτοεκτίμηση και ο ρόλος της μέσα στο γάμο



Η αυτοεκτίμηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας ενός γάμου. Είναι η ολοκλήρωση ή η αιτία της καταστροφής μίας διαπροσωπικής σχέσης.
Καταρχήν η λέξη αυτοεκτίμηση είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις: εαυτός + εκτιμώ = εκτιμώ, σέβομαι τον εαυτό μου.
Είναι η βάση μίας υγιούς προσωπικότητας. Πολλές φορές, λόγω της κακής ανατροφής στο οικογενειακό του περιβάλλον, μπορεί ένα πρόσωπο να έχει κακή εικόνα για τον χαραχτήρα του και τις ικανότητές του, να νιώθει ελλιπής, αποτυχημένος και ανίκανος.
Τα όπλα ενάντια στην χαμηλή αυτοεκτίμηση του συντρόφου μας είναι η αγάπη μας και η αποδοχή μας. Τονίζοντάς του πόσο αξιόλογο άτομο είναι και δείχνοντάς του το σεβασμό μας και την εμπιστοσύνη μας προς αυτόν, χτίζουμε καθημερινά αυτό που το οικεγενειακό του περιβάλλον γκρέμισε μέσα του.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για να καταλάβει κάποιος αν στερείται της αυτοεκτίμησης. Εμείς θα αναφέρουμε 10 από αυτές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι 100% δεσμευτικές και καθοριστικές. Ωστόσο, μέσα από τις έρευνές μας μπορούμε να δούμε τα παρακάτω κοινά στοιχεία σε εκατοντάδες περιπτώσεων.

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
ΣΗΜΕΙΟ 1. Τα παιδικά χρόνια του συντρόφου μας διακατέχονται από γονική απόρριψη, αμέλεια και αγνόηση ή ακόμα χειρότερα από άσκηση σωματικής βίας επάνω του.
ΣΗΜΕΙΟ 2. Ο σύντροφός μας έχει το φόβο να ανοίγει τον εαυτό του, να είναι ο εαυτός τou και να είναι ‘’ευαίσθητος ‘’ με τους άλλους.
ΣΗΜΕΙΟ 3. Ο σύντροφός μας εύκολα αποθαρρύνεται.
ΣΗΜΕΙΟ 4. Ο σύντροφός μας στερείται αυτοπεποίθησης ιδιαίτερα όταν πρόκειται να πάρει αποφάσεις.
ΣΗΜΕΙΟ 5. Ο σύντροφός μας δύσκολα παραδέχεται το λάθος του, πάντα έχει την ανάγκη να είναι σωστός και δύσκολα συγχωρεί τους άλλους για τα λάθη τους.
ΣΗΜΕΙΟ 6. Του αρέσει να οδηγεί.
ΣΗΜΕΙΟ 7. Δέχεται συχνά την επίκριση των άλλων.
ΣΗΜΕΙΟ 8. Ο σύντροφός μας είναι τελειομανής.
ΣΗΜΕΙΟ 9. Ασκεί πολύ έντονη κριτική στον εαυτό του.
ΣΗΜΕΙΟ 10. Είναι ευέξαπτο άτομο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ
Έχει γραφτεί ότι η αλήθεια ελευθερώνει και βεβαίως το να αντιληφθείς την έλλειψη αυτοκτίμησης είναι το πρώτο βήμα για να την καταπολεμήσεις.
Υπάρχουν νόμοι που αποτελούν κεφαλαιώδεις αλήθειες εξασκώντας τις οποίες μέσα στο γάμο έρχεται η ελευθερία.
1. Ο νόμος του να δίνω
Η προσφορά είναι μία από τις πιο σημαντικές συνισταμένες ενός επιτυχημένου γάμου. Παρόλο που μπορεί να προσφέρεις για χρόνια μην αποκάμεις γιατί την κατάλληλη ώρα θα θερίσεις.
2. Ο νόμος της κατανόησης
Αν έχεις κατανόηση για το σύντροφό σου αυτό θα τον οδηγήσει να σε ακούει με προσοχή. Οι προσπάθειες και οι προτάσεις σου θα γίνονται αποδεκτές αν ο σύντροφός σου νιώθει ότι έχεις κατανόηση γι αυτόν ή ότι προσπαθείς να τον καταλάβεις.
3. Ο νόμος της υπομονής
Συνήθως μέσα στο γάμο αναζητούμε άμεσα αποτελέσματα. Θέλουμε να δούμε την αλλαγή εχτές ή ακόμα καλύτερα και τώρα! Ωστόσο, αντίθετα με τις ευχές μας, οι θετικές αλλαγές φανερώνονται με αργούς ρυθμούς.
4. Ο νόμος της σποράς και του θερισμού
Τι σπέρνεις στο σύντροφό σου και στο γάμο σου; Σπέρνεις χρόνο, δημιουργικότητα, ενθάρρυνση και κατανόηση; Ή σπέρνεις εγωϊσμό, θυμό, υποκρισία, αμέλεια και ανυπομονησία;

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ Η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
1. Η χωρίς όρους αποδοχή
Η ολοκληρωτική και χωρίς όρους ή προϋποθέσεις αποδοχή είναι το πιο σταθερό θεμέλιο για να χτιστεί η αυτοεκτίμηση. Χωρίς αυτή ο γάμος αφήνεται στα χέρια των συναισθημάτων μας που αποτελούν μία μη σταθερή συνισταμένη.
2. Βάλε το παρελθόν στη γυάλα
Υιοθέτησε μία θετική και ελπιδοφόρα προοπτική απέναντι σε ένα παρελθόν όπου ο σύντροφός σου αποδείχτηκε ελλιπής.
3. Σπείρε θετικά λόγια
Είναι απίστευτο το πόση δύναμη περιέχει ο τρόπος που μιλάμε – τι λόγια σπέρνουμε στους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Τα λόγια έχουν τη δύναμη είτε να καταστρέψουν μια υγιή γεμάτη αυτοεκτίμηση προσωπικότητα, είτε να θεραπεύσουν την αρνητική εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Στο στόμα σου βρίσκεται ‘’ η ζωή ‘’ και ‘’ ο θάνατος ‘’.
4. Χτίσε και μέσα στις δύσκολες ώρες
Μέσα στις καταιγίδες, αντί να απορρίπτουμε ο ένας τον άλλο, καλύτερα να χτίζουμε ο ένας τον άλλο.
5. Η προσφορά είναι το φάρμακο για τον φόβο της αποτυχίας
Ελευθέρωσε το σύντροφό σου από τη φυλακή των ‘’ επιδόσεων και των αποτελεσμάτων ‘’ με το χρυσό κλειδί που λέγεται ‘’ ελευθερία από τον φόβο της αποτυχίας’’.
6. Ευχαρίστησε το σύντροφό σου
Δίνοντας την προσοχή σου στο να ευχαριστήσεις το σύντροφό σου του αποδεικνύεις ότι τον εκτιμάς, τον αγαπάς και τον περιθάλπεις.
7. Κάνε το σωστό
Ο ειλικρινής σου έπαινος για τις σωστές επιλογές του συντρόφου σου τον παρακινεί να υιοθετήσει ένα τρόπο ζωής υπακοής σε ηθικές αρχές.
8. Βοήθησε το σύντροφό σου να αναπτύξει φιλίες.
Όταν παρακινείς το σύντροφό σου να κάνει στενούς φίλους δίνεις τη δυνατότητα σε άλλους να τον εκτιμήσουν και στον ίδιο την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι σημαντικός.
9. Κράτα τη ζωή κάτω από τον έλεγχό σου
Δεν ενεργούμε σπασμοδικά, βαλλόμενοι και φερόμενοι από συναισθήματα θυμού, ανυπομονησίας, αμέλειας και εγωκεντρισμού αλλά αντίθετα παίρνουμε αποφάσεις με πολύ σοβαρότητα, έχοντας συγκεντρώσει την προσοχή μας στο να βοηθήσουμε να χτιστεί μία ισχυρή και γεμάτη αυτοεκτίμηση προσωπικότητα στο σύντροφό μας.
10. Ανακάλυψε την αξιοπρέπεια μέσα από το αποτέλεσμα
Μεγάλη σημασία έχει να επενδύσουμε σε αυτό τον στόχο – του να χτίσουμε την βελτίωση της προσωπικής εικόνας του συντρόφου μας – καθώς αυτό θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε στην αρένα της ζωής. Η αξιοπρέπειά μας αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας.

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ
Είσαι τα μπράτσα της αγάπης για το σύντροφό σου. Με το να γυρίζουμε συνεχώς στις αποτυχίες του παρελθόντος δε βοηθούμε να χτιστεί ένα επιτυχημένο μέλλον. Οι αρνητικές σκέψεις μας κάνουν να νιώθουμε σαν να έχουμε να ανέβουμε ένα ψηλό βουνό και όχι ένα μικρό λόφο.
Έχει γραφτεί ‘’ δυναμώστε τα αδύναμα χέρια και ενισχύστε τα πόδια που παραλύουν και κάντε ίσια τα μονοπάτια στο δρόμο που βρίσκεται μπροστά τους, για να μη πέσει το αδύναμο και σωριαστεί και δε μπορεί να θεραπευτεί πλέον ‘’.
Είναι τα πόδια ή τα χέρια του συντρόφου σου αδύναμα; Η αγάπη σου θα κάνει το δρόμο μπροστά του ευθύ ώστε κι αν πέσει να μη σωριαστεί.
Για το Κέντρο οικογενειακής συμβουλευτικής - family today
Έφη Σαρηγιαννίδου
Προσωπικός & Οικογενειακός Σύμβουλος
Συγγραφέας
Τηλ.:             210 3458444      , Κιν.:             6932 094200      
Email: infohttp://www.weddinginfo.gr/contact/papi.giflifemanagement.gr - Site: www.familytoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου